Право у системі нормативного регулювання суспільних відносин
17
  • за характером обов’язковості припису, що міститься у нормі: юридичні норми є загальнообов’язковим для всіх без винятку соціальних суб’єктів, які підпадають під юрисдикцію держави і яким адресована юридична норма; релігійні норми є обов’язковими для певної релігійної спільноти, яка не збігається, як правило, з населенням держави.

Близькими до норм-звичаїв є норми-традиції - історично сформовані правила поведінки людей, що успадковуються кожним наступним поколінням, перевіряються їх досвідом і стають прийнятними правовими нормами у суспільстві. Традиції - більш широке за змістом утворення, ніж звичаї, і на відміну від останніх (стихійних) установлюються свідомо.

Традиції виявляються подвійно: 1) передають протягом сторіч правові цінності (категорії, норми, принципи) від одного покоління до іншого у певній цивілізації (культурі); 2) перешкоджають становленню нових правових інститутів і відносин або вимагають від державної влади проводити політику компромісів. Чим більше розвинені соціально-економічна структура і правова культура суспільства, тим швидше наповнюються традиції культурно-правовими цінностями.

Традиції іноді зовнішньо виражаються в нормах обрядів - правилах поведінки особливої значущості, що мають характер ритуалізованих дій, подій або комплексів учинків людей (весільні обряди, обряд вручення свідоцтва про народження та ін.). ритуали - відповідні дії у формі обрядових церемоній, що відбуваються в урочистій обстановці і набувають системної значущості через встановлений регламент (інаугурація, присяга).[1]

  1. Єдність та відмінність права і моралі

 


[1] Соціальні норми і девіантна поведінка // Юридична думка. 2002. № 2.