Розвиток усної та письмової мови
17

видові поняття (береза, ворона, щука, кінь, ведмідь і т.д.). Вони часто неправильно відносять ті чи інші предмети до роду, те чи інше, родове поняття неправильне поділяють на видові. Наприклад, деякі учні 1 класу не бачать різниці між меблями і посудом і іншими предметами домашнього побуту, відносячи до меблів, наприклад, чашку, каструлю, двері, вікно, портрет, лампу і т.д., а такі предмети, як ніж, м'ясорубка, валіза, кошик, вважають посудом. Не приходиться говорити, що діти постійно змішують фрукти, овочі, ягоди, домашніх і диких тваринних, зимуючих і перелітних птахів, інструменти і машини і т.д [2].

2.2.1.Граматичні вправи

Матеріалом для вправ служать: 1) натуральні, предмети (наприклад, іграшки, інструменти, посуд і ін.); 2) картинки, настінні таблиці (птаха, комахи, гриби, дерева і т.д.); 3) картки з чи словами зі зв'язним текстом.

Основна мета вправ – розвиток уміння точного вираження в слові тих предметів і явищ, що безпосередньо сприйняті чи сприймалися раніше дітьми, удосконалюючи при цьому прийоми мислення; вони сприяють встановленню правильного взаємозв'язку між словом, предметом, чи явищем. Наочні предмети, картинки, що читаються і вправи, що спираються на них, розвивають узагальнення, систематизують представлення і поняття учнів. Тематика вправ залежить головним чином від матеріалу, що є в букварі, книзі для читання, а надалі й у підручнику рідної мови [4, c.18].

Доцільні наступні види вправ.

1) Групування  предметів чи  предметних малюнків. («Відбери  малюнки:  птаха; риби; домашні тварини;  Перелічи предмети одного роду з наступним узагальненням:  ворона, сорока, синиця, курка. Як можна назвати одним словом?»)

2)   Розподіл предметів на дві чи три групи. («Назви окремо диких і домашні тварин»),

3)   Назва предметів по зазначених ознаках. (Білий, солодкий – що   це?   Білий, холодний – що   це?)