Створення фундаментальної gps - мережі
23

Real Time Kinematic (RTK) [13].

Післясеансна обробка може виконуватися двома шляхами: самим користувачем на основі отриманих ним по мережі Інтернет (за передплатою) REINEX — файлів, інший варіант — обробка вимірювань в сервісному центрі (за додаткову оплату).

Режим зйомки RTK з використанням мережі базових станцій доцільно використовувати в районах інтенсивних геодезичних робіт через складність і високу вартість організації такого режиму. Функції  RTK можуть бути реалізовані як у традиційному варіанті (кожна обрана базова станція надає користувачам відповідні RTCM -повідомлення, які придатні для використання на відстані 20-25 км від станції) так і у варіанті RTK/VRS (мережевий варіант  RTK), коли в реальному часі формується інформація VRS для кожного із споживачів за даними щонайближчих станцій мережі. В останньому випадку застосовують засоби мобільного зв'язку для для інформаційного обміну [13].

Відомо, що найоптимальнішою конфігурацією мережі  активних референцних станцій є форма рівностороннього трикутника. Для забезпечення найбільшого покриття території, де буде можливим використання режиму RTK, найоптимальнішим рішенням буде побудова мережі у вигляді рівносторонніх трикутників зі сторонами 45-55 км.

 

2.1.         Фундаментальна та геодинамічна GPS мережі Україні

Для прив'язки мережі ВП до систем координат WGS-84 і EUREF можна використовувати координати пунктів фундаментальної GPS мережі України, рівномірно розміщених по території Україні на відстанях 200 - 400 км один від одного.

Попередні координати такої мережі були обчислені, зокрема, в 1996 році в Українському аерогеодезичного підприємства (м. Київ) шляхом обробки GPS-спостережень, отриманих під час виконання спостережної кампанії EUREF-UKRAINE-95 (19-24 червня 1995 р). Метою кампанії було одержання GPS-спостережень для створення фундаментальної GPS мережі в Україну і прив'язки цієї мережі до Європейської опорної GPS мережі — EUREF [12].