Створення фундаментальної gps - мережі
33

ортофотопланами є на досить високому рівні (0,5 м на 1 піксел для масштабу 1:10 000), що є достатнім для ведення АСДЗК (на сьогоднішній день обмінні файли перевіряються саме по ортофотопланах).

 

3.3. Рекогностування, закладення GPS пункту і виконання спостережень

Наказом ректора  Чернівецького Національного  університету імені Юрія Федьковича був створенний технічний проект на проведення топографо – геодезичних робіт (Додаток А) . Опрацювавши цей проект ми вибрали місце для пункту відповідно  до наступних положень [12]:

-   економічна доцільність,

-   доступність пункту (наявність або близькість гарної дороги),

-   наявність електроживлення, ліній зв'язку,

-   забезпечення збереження геодезичної марки,

-   відсутність перешкод для розповсюдження сигналу супутника по всьому горизонту,

-   відсутність електромагнітних перешкод від різних пристроїв (передавачів, високовольтних ЛЕП).

Для забезпечення необхідної точності визначення координат пункту  ми слідкували за деякими  правилами конфігурування створюваної мережі та опорних пунктів.  Для отримання за допомогою GPS методу координат пунктів в локальних системах СК-42 або СК-63 необхідно спочатку створити мережу опорних GPS пунктів (ОП), координати яких відомі як в системі WGS-84, так і в системі СК-42 (СК- 63). Керуючись чим ми взяли  три опорних пункти ( Додаток Б) для виконання повноцінного зрівнювання в необхідній системі координат.  На карті, вибрали область, яка містить опорні пункти. Провели лінії північ - південь і схід - захід. Кожен з трьох опорних пунктів  знаходитися на області, що охоплює опорні станції.