Створення фундаментальної gps - мережі
5

референцна система СК-95.

    Паралельно в світі отримала розвиток система WGS-84 (Світова геодезична система 1984 року),  створена Міністерством оборони США з використанням вимірюваної інформації глобальної навігаційної супутникової системи NAVSTAR (GPS), і система ITRS  (Міжнародна земна референцна система), створена Міжнародною службою обертання Землі. Розвиток геодезичної системи  відліку в Україні почався з ініціативи Укргеодезкартографії при технічній підтримки Інституту прикладної геодезії (IfAG) (Німеччина, Франкфурт- на-Майні). У 1995 році був підготовлений проект EUREF-UKR95, що припускає приєднання України до мережі EUREF в системі ETRS89.

   Відповідно до прийнятої методики для проектів EUREF планувалось виконати п'ятидобові спостереження на шістнадцяти спеціально побудованих пунктах із середніми відстанями між ними 200-300 км. (рис. 1).

Рис. 1. Схема розміщення геодезичних пунктів мережі, побудованих по проекту EUREF–UKR95.

     У зв'язку з деякими організаційними прорахунками і межвідомчими тертями завершити цей проект не вдалося. Укргеодезкартографія  не передала результати спостереження в інститут прикладної геодезії для обробки.