Морфологічна та фізико-хімічна характеристика бурувато – підзолистого оглеєного грунту
15

 

2.2. Рельєф

       Територія Івано – Франківської області розташована на стику двох великих природно-географічних підрозділів Східноєвропейської рівнини та Карпат. Завдяки цьому область має різноманітний рельєф і поділяється на райони,  які відмінні між собою геологічною будовою, різницею висот над рівнем моря і, відповідно, рослинним покривом та тваринним світом. Незважаючи на невелику територію, область за характером рельєфу належить до числа найбільш мальовничих в Україні.

      Висота рельєфу зростає з північного сходу на південний захід з різницею висот від 230 до 2061 м над рівнем моря. За характером рельєфу область ділиться на три частини: рівнинну, передгірську ( Передкарпаття ) і гірську ( Карпати ).

     Рівнинна частина знаходиться на північному сході Івано-Франківської області і прилягає до Дністра. В її склад входять території Опілля, яке розташоване на півночі області обабіч Дністра, та Покуття, яке розташоване в межиріччі Прута і Дністра та прилягає до Чернівецької області. Рівнинна частина Івано-Франківської області входить в Подільську височину Руської рівнини і Верхньодністровську улоговину. За ландшафтом переважає лісостеп, за формою — рівнинно-хвилястий ( 230-300 м ) і горбисто-пасмовий ( 300-400 м ). тут знаходиться обласний центр — місто Івано-Франківськ ( 255 м над рівнем моря ).

     Передкарпаття є рівнинно-передгірською провінцією Українських Карпат. Передгірську ( середнє передгіря ) частину складають горбисті передгіря висотою 400-600 м. Передкарпаття відрізняється від прилягаючого з північного сходу лісостепу, підвищеною кількістю опадів, прохолоднішим кліматом і відповідно більшою зволоженістю. Тут формуються лісолучні ландшафти. На північному заході і південному сході у межах Передкарпаття вклинюються райони з лісолучно-степовими ландшафтами. Для