Вибір, проектування і розрахунок електроприводу теплогенератора ТГ-2,5 для застосування на птахофрмі
43

Успіх охоронних заходів та профілактики захворювань закладається разом з фундаментом птахівницьких приміщень. Це і вибір місця (сухого, чи не затоплювало, з хорошим стоком поверхневих вод), і якість будівництва. Стіни і стеля пташника повинні мати теплоізоляційні характеристики достатні, щоб не утворювався конденсат, бути досить гладкими і щільними, щоб у них менше накопичувалося мікроорганізмів і пилу, і технологічними для проведення дезінфекцій. Приміщення не повинно бути надвисоким, щоб уникнути нераціонального витрачання тепла, але і не бути надмірно низьким, ускладнює догляд за птицею у верхніх ярусах клітинних батарей і здійснення необхідного повітрообміну.

Пташник повинен бути обладнаний технічними засобами для забезпечення заданого режиму мікроклімату, у т.ч. диференційованого світлового режиму, і комплектом кліткового обладнання з механізацією і автоматизацією основних технологічних процесів, пов'язаних з утриманням батьківського стада, виробництвом і збором інкубаційних яєць. Стать пташника повин мати бетонне покриття, стійке до впливу агресивних середовищ, в т.ч. дезінфікуючих. Розміщення птахівничих приміщень здійснюється з урахуванням санітарно-захисних зон, необхідних для відділення їх від житлової забудови. Розмір такої зони повинен бути не менше 300 м. Ближче ніж 1000-1500 м не повинно бути забійних пунктів, звероводческих, кроліководческіх ферм, вузлових залізничних станцій. Зону розміщення батьківського стада зазвичай ділять на підзони з розривом між ними близько 60 м. У підзоні зосереджують поголів'я до 50 тис. несучок. Найбільшу застосовність у птахівництві одержала в останні роки гідравлічна очищення поверхонь з наступною хімічною обробкою та використанням для цієї мети різних ветеринарно-санітарних агрегатів, наприклад, ДУК-1, УДС, ОМ-5285, ОМ-5359-01.

Виробничі процеси, які супроводжуються забрудненням робо­чої зони шкідливими речовинами (отруйні гази, пари, пил), тре­ба проводити в окремих приміщеннях, обладнаних вентиляцією. Хімічні речовини і матеріали, що містять легкозаймисті, вибухонебезпечні і токсичні компоненти, необхідно зберігати в спеціальних складських приміщеннях, ізольованих від інших приміщень.