Організація території сільськогосподарських підприємств
61

 

3.8.1. Характеристика рівності за розміром та якістю полів одного землекористування

Всі поля полів сівозмін проектуються рівновеликими між собою, оскільки сівозміна повинна забезпечувати вихід запланованої продукції і рівномірне використання робочої сили, техніки і засобів виробництва по всіх роках ротації, цього можна досягнути при проектуванні рівновеликих полів за площею.

Проте, на практиці не завжди можна досягнути рівновеликих полів, оскільки вже сформувалась сітка існуючих шляхів, меліоративних канав, границь контурів тощо, тому застосовують принцип допустимих відхилень полів від середнього розміру поля в сівозміні. Величина цього відхилення дорівнює площі окремих полів залежно від якості ґрунту.

Допускається зменшення площі поля при відносній кращій якості ґрунту і навпаки при низькій якості, для цього фактична площа полів сівозміни приводиться до умовної, тобто приводиться до однієї якості і визначає відхилення від середнього розміру поля. В середньому допускається відхилення до 12%, але при складних умовах воно може становити 15-18%. [2]

На планових матеріалах технологічна характеристика полів сівозмін і робочих ділянок показується після прийняття проектних рішень у вигляді відображення меж і шифрів агровиробничих груп, площі полів, робочих ділянок і агрогруп, оцінка земель в балах бонітету, довжина робочого гону та напрямок основного обробітку ґрунту (детальніше див. графічний матеріал 4. «Технологічна характеристика полів сівозмін та виробничих ділянок»).

Технологічна характеристика полів в подальшому використанні для: диференційованого агротехнічного вирощування сільськогосподарських культур з врахуванням вище перерахованих показників для складання технологічного паспорту для кожного поля і робочої ділянки. Ці дані можуть також використовуватись для визначення внесення кількості органічних, мінеральних добрив, затрат площі, необхідність техніки, палива і програм проектної врожайності. [2]