Розрахунок однокаскадного підсилювача на польовому транзисторі КП201Л
17

Графоаналітичний аналіз каскаду підсилення на польовому транзисторі.

Для графоаналітичного аналізу використовують сімейство вихідних та перехідних характеристик транзистора. Побудова епюрів напруг на виході підсилювача при заданому розмаху напруги на вході дає можливість визначити наявність спотворень, межі обмежень стокового струму, напруги, значення вихідного динамічного опору. Графоаналітичний метод дає змогу вибрати оптимальний режим роботи каскадів великої потужності.

Підсилювальний каскад, який розраховується у даній роботі, містить такі компоненти, як опір стоку Rc, опір витоку Rв, та опір навантаження . Спочатку будуєм сімейство вихідних та перехідних характеристик транзистора. На графіку вихідних характеристик будуєм лінію навантаження для режиму за постійним струмом. Для цього визначаємо дві точки з цієї прямої. Перша точка береться з умови, що якщо Іс=0, то |Uсв|=Uж=12В. Друга точка визначається з врахуванням того, що при Uсв=0 (падіння напруги на транзисторі немає) струм у колі стоку буде рівний:

 

Маючи дані точки, проводим пряму. Дана лінія дозволяє вибрати положення робочої точки задаючи значення Ic, або навпаки.Для побудови ліній навантаження для змінного струму в області середніх частот робочого частотного діапазону слід врахувати, що струм проходить через паралельно з’єднані резистори Rc i . Тоді при Uсв=0 максимальний струм строку визначається з формули: