Психологічний розвиток дітей раннього віку в ігровій діяльності
3

ВСТУП

 

Актуальність теми. Дошкільне дитинство – великий відрізок життя дитини. Умови життя в цей час стрімко розширюються: рамки родини розсовуються до меж вулиці, міста, країни. Дитина відкриває для себе світ людських відносин, різних видів діяльності і суспільних функцій людей. Вона відчуває сильне бажання включитися в це доросле життя, активно  брати участь. Крім того, не менш сильно вона прагне і до самостійності. З цієї суперечності народжується рольова гра – самостійна діяльність дітей, що моделює життя дорослих.

Все життя дитини пов’язана з грою. Освоєння оточуючих його речей, відносин між людьми,розуміння тих значень, які несе суспільне життя, працю і обов’язки дорослих, - з усім цим вона знайомиться граючи.

Актуальність роботи зумовлена тим, що вивчення розвитку дітей показує, що в грі ефективніше, ніж в інших видах діяльності, розвиваються всі психічні процеси.

До вивчення особливостей психологічного розвитку дітей раннього віку в ігровій діяльності зверталися педагоги – В. Сухомлинський [18], М. Макаренко [13], С. Шмаков [22], І. Зязюн [15] та психологи – І. Кулагіна [12], Т. Піроженко [16], В. Дружинин [9] та інші. Однак до тепер немає спеціального дослідження присвяченого даній темі, що і зумовлює звернення автора до її вивчення.

Мета роботи – охарактеризувати особливості психологічного розвитку дітей раннього віку в ігровій діяльності.

Досягнення поставленої мети передбачає вивчення таких завдань:

- проаналізувати психічний розвиток дітей раннього віку;

- описати особливосты когнітивного розвитку дітей перед дошкільного віку;

- вивчити психологічні особливості ігрової діяльності дітей