Товарознавчо-експертна оцінка якості будівельних матеріалів мінерального походження, їх митне оформлення (за матеріалами ТзОВ «Атлант-Стиль»)
81

правильність складування, відповідність його стандартам, перевіряються умови зберігання: температура, відносна вологість повітря, товарне сусідство, стан тари, упакування, маркування.

Потім експерт починає безпосередньо оцінювати товар. Дослідження проводиться суцільним чи вибірковим методом.

При суцільному методі перевірки кількості і якості товару проводиться суцільний огляд продукції, експерт не має права обмежитися оглядом частини товару, який представлений на експертизу.

При застосуванні вибіркового методу дослідження експерт відбирає зразки (проби) відповідно до діючої нормативної документації, діючими стандартами (ГОСТ 5802-86 «Розчини будівельні. Методи випробувань», ДСТУ Б В.2.7-91-99 «В’яжучі мінеральні. Класифікація») та іншими документами, обов'язковими для сторін

Відібрані зразки поміщують у відповідну тару або упакування, які забезпечують зберігання властивостей товару. Зразки, які відібрані для визначення вологості, поміщені в герметичну тару.

Після відбору проб при дотриманні всіх правил, які гарантують їхнє зберігання, складається акт відбору зразків (проб) за визначеною формою Проби супроводжують актом відбору зразків і етикеткою, на якій вказують усі дані, передбачені стандартами, технічними умовами, за якими проводився відбір зразків. Акт відбору зразків підписується усіма особами, які беруть участь у відборі і їхні підписи завіряються печаткою ТзОВ «Атлант-Стиль».

За зразками в лабораторії Львівської торгово-промислової палати проводять різні випробування згідно діючих стандартів, за допомогою яких можна визначити: густину, розшаровуваність розчинної суміші, водоутримуючу  здатність, міцність розчину на стискання, водопоглинання, морозостійкість тощо.

Все це проводиться згідно стандарту і спеціального обладнання. Наприклад розглядаючи мінеральну в’яжучу суміш для визначення рухливості розчинної суміші використовують: прилад для визначення рухливості