Апробація лікарських засобів з використанням drosophila melanogaster, як тест- системи
47

Забороняється всмоктувати речовини в піпетки ротом – для цього використовують гумову грушу або медичний шприц, також заборонено зберігати харчові продукти в холодильниках, які призначені та експлуатуються для зберігання або охолодження хімічних речовин[16].

4.2.1.   Заходи безпеки при роботі з обладнанням

Перед початком роботи на новому приладі необхідно ознайомитися з інструкцією з експлуатації, перевірити його справність. Категорично забороняється проводити самостійне підключення і ремонт приладів.

При роботі з електричними приладами слід перевірити чи вони заземлені і справність ізоляції електричних проводів (термостат).

Розташування приладів в лабораторії повинно бути таким щоб до них був вільний доступ. Потрібно постійно слідкувати за справністю електромережі та електроприладів. Електрична мережа повинна розташовуватися згідно правил техніки безпеки та інструкцій техніки безпеки по експлуатації електричних приладів.

Під час роботи з D.melanogaster, особливо під час пересипання мух у пробірки, потрібно бути обережним щоб не поранитись нерівними краями посуду, якщо у ньому є тріщини.

Не можна залишати без нагляду газовий пальник запаленим. Перед запаленням газового пальника слід перевірити чи гумові шланги не прорвані, чи немає витоку газу в місцях з’єднання.

Специфічну небезпеку створюють центрифуги. Тому під час роботи потрібно дотримуватися таких правил:

  • Під час обертання кришка центрифуги повинна бути закритою;
  • Центрифужні пробірки повинні бути зрівноважені;
  • Не дозволяється зупиняти центрифугу руками чи сторонніми предметами;
  • Не дозволяється відкривати кришку до повної зупинки ротора.