Формування бібліотечних виставок
33

Більшість виставок Британської бібліотеки проводиться в рамках загальнонаціональних акцій та міжнародних проектів, а в її заходах не залежно від місця проведення приймають участь відомства, організації, заклади культури і освіти Великобританії.

Наприклад Британська бібліотека для постійних експозицій використовує галереї: в галереї Джона Ритблата "Скарбниця Британської бібліотеки" представлені священні тексти, ілюміновані рукописні та першопечатні книги, історичні документи, мапи, ноти.

В експозиції також представлені документи, що мають важливе значення в історії держави, наприклад "Велика Хартія Вольностей" (1215 p.). В розділах експозиції Пірсонської галереї відображена історія письменності та книгодруку від самих ранніх рукописних документів через середньовічні монускрипти і першодруковані книги до сучасної книговидавничої індустрії і цифрової технології нашого часу. Один з розділів експозиції присвячений історії звукозапису. Її експонати взяті з найбагатшого архіву звукозапису бібліотеки [11; 99].

80-ті роки відмічені розвитком концепції "Бібліотека в системі безперервної освіти" в країнах Європи ат США, в зв'язку з цим в публічних бібліотеках цих країн велику увагу надають довідковому та консультативному обслуговуванню користувачів.

В той же час бібліотечні виставки стають більш повними, крім виставок - display з'являютьcя merchandizing полички виставки типу вітрини в галузевому відділі фонду.

За даними опитування користувачів бібліотек в США 90% публічних бібліотек організовують виставки що базуються на своїх фондах, 75% бібліотек організовують виставки не на бібліотечних матеріалах. При цьому бібліотечні виставки є популярною послугою публічних бібліотек США, а виставки не бібліотечних матеріалів входять до десятки популярних [19; 21- 22].