Бізнес-план та його основні розділи
9

а також стратегічні напрямки розвитку підприємства на 2,3 та 5-річну перспективу. Заходи та пропозиції,викладені покупцем у бізнес-плані,враховуються в разі підписання договору купівлі-продажу.

          Отже, бізнес-план виконує як зовнішні, так і внутрішні функції. При пошуках партнерів, інвесторів і кредиторів добре виконаний та оформлений бізнес-план є найкращою візитною карткою підприємства.

         За рахунок чітко визначених кінцевих цілей розробленого бізнес-плану вся справа бізнесу набуває цілеспрямованості,що дозволяє спрямувати енергію та дії підприємств в оптимальне русло. Підготувавши бізнес-план,підприємство отримує інструмент контролю управління, що забезпечує його поступове просування до встановленої мети.

         При складанні бізнес-плану відбувається процес самонавчання,а після реалізації передбачених ним дій він служіть основою для аналізу фактичних показників. Таким чином, підприємець набуває знань, досвіду та професіоналізму, що не можливе без планування.

         В сучасних умовах бізнес-план є робочим інструментом, який описує процес функціонування підприємства, показує, яким чином її керівники мають намір досягти своєї мети. Якісно розроблений бізнес-план допомагає підприємству зростати,завойовувати нові позиції на ринку, розробляти перспективні плани свого розвитку, формувати нові концепції виробництва нових товарів і послуг та обирати раціональні шляхи їх реалізації.