Вивчення впливу фізичної та розумової працездатності юних веслувальників на спортивну результативність в річному тренувальному циклі
1

                                                             Вступ

Рівень і цілісність спортивних результатів, які показують юні веслувальники на змаганнях різного рівня, а кожним роком він постійно підвищується. Цьому сприяє ріст популярності веслувального спорту, успіхи спортивної науки накопичення великого практичного досвіду.

Високі вимоги до функціональних можливостей організму юних веслувальників ставлять задачі визначення, оцінки і прогнозування рівня їх працездатності. Для забезпечення високої спортивної результативності в сучасному спорті використовується комплексні обстеження, метою яких є визначення функціонального стану тих систем організму, які в реальній мірі забезпечують довготривалу адаптацію до змагального впливу.

В останні роки інтенсивно розвивається науковий напрямок, який займається вивченням взаємозв’язків розумової та фізичної працездатності висококваліфікованих спортсменів.

Сафронова Г. Б., Стьопіта А.Я., Кравчук Н.М. (1995-1997р.) вивчали такі взаємозв’язки у стрільців з лука; Сафронова Г.Б., Довганик М.С. та ін. у гандболістів; Мальований А. В. та Галайтатий Г.Д. у студентів з різним рейтингом успішності та станом здоров’я. В цих роботах встановлені особливості впливу деяких видів спорту і фізичних навантажень на показники переробки конкретної та абстрактної інформації, встановлені деякі гальмуючі та стимулюючі механізми цих взаємозв’язків.

Однак,  в літературі недостатньо висвітлені питання пов’язані з впливом фізичної та розумової працездатності на результативність змагальної діяльності. А на юних веслувальниках роботи такого напрямку – відсутні.

Тому, метою нашого дослідження стало вивчення впливу фізичної та розумової працездатності юних веслувальників на спортивну результативність в річному тренувальному циклі.

Мета науково-дослідницької роботи була досягнута на основі аналізу науково-методичної літератури, а саме:

-                визначення розподілу  навантажень юних веслувальників в річному тренувальному циклі;

-                вивчення факторів результативності змагальної діяльності;