Кредитоспроможність підприємства та напрямки її підвищення в сучасних умовах господарювання ТОВ «Промінь-агро»
23

отримання збитку від звичайної діяльності.

Зменшення коефіцієнту продажу за фінансовими результатами від операційної діяльності вплинуло на зменшення інтегрального показника на 0,102 пункти.

Коефіцієнт покриття необоротних активів власним капіталом вплинув на зменшення інтегрального показника на 0,014 пункти.

Коефіцієнт рентабельності власного капіталу за чистим прибутком не вплинув на інтегральний показник, оскільки згідно «Положенням про порядок формування та використання банками України резервів для відшкодування можливих втрат за активними банківськими операціями», якщо знаменник коефіцієнт рентабельності власного капіталу за чистим прибутком дорівнює нулю або має від’ємне значення, то для розрахунків береться значення коефіцієнта, що дорівнює нулю.

Збільшення коефіцієнта оборотності оборотних активів призвело до збільшення інтегрального показника на 0,001.

Отже, у даному розділі наведена характеристика діяльності ТОВ «Промінь-Агро» та проаналізовані основні фінансово-господарські показники діяльності підприємства. Здійснено оцінку рівня управління кредитоспроможністю за методом системи показників Бівера, а також методології НБУ, проаналізовано вплив факторів на інтегральний показник кредитоспроможності. Тому можна зробити висновок, що в ТОВ «Промінь-Агро» існує значний ризик не виконання своїх зобов’язань перед кредиторами, оскільки власний капітал має від’ємне значення на рівні -17,976 млн. грн. та значення даного показника надалі знижується через отримання чистого збитку

Це означає, що всіх активів підприємства не вистачає для виконання зобов'язань з погашення позик, а також що всі наявні в підприємства джерела покриття їх уже вичерпані, тобто відсутні резервні (страхові) фонди Така структура балансу є незадовільною і свідчить про те, що підприємство є напівзбанкрутілим.