Кредитоспроможність підприємства та напрямки її підвищення в сучасних умовах господарювання ТОВ «Промінь-агро»
35

Згідно з «Положення про порядок формування та використання банками України резервів для відшкодування можливих втрат за активними банківськими операціями», кредитоспроможністьнаявність у боржника передумов для проведення кредитної операції і його спроможність повернути борг у повному обсязі та в обумовлені договором строки.

Кредитоспроможність класифікують за строком запозичення коштів на комерційна(короткострокова) кредитоспроможність та інвестиційна(довгострокова) кредитоспроможність, за масштабом діяльності на кредитоспроможність великого позичальника, кредитоспроможність середнього позичальника, кредитоспроможність малого позичальника.

Сучасні підходи до методології аналізу кредитоспроможності позичальників у банківських установах базуються на комплексному застосуванні кількісних і якісних показників.

В Україні більше розповсюджена практика оцінювання кредитоспроможності підприємства на основі системи показників яка відображає розміщення і джерела обігових коштів, результати господарської діяльності. Вибір показників залежить від особливостей виробничої діяльності позичальника, тривалості виробничого процесу, структури оборотних активів, умов постачання та реалізації продукції, галузевої специфіки та інших факторів.

Однак відомо також спрощені моделі основані на системі показників серед яких виділяють систему показників Бівера.

ТОВ «Промінь-агро» заснований в 2008 році та розташований в с. Романківці на вул. Грушевського, 13 (Чернівецькій обл. Сокирянський район). Засновниками даного підприємства є ТОВ «АМГ Агрохолдинг» та ТОВ «Інвестиційно-промислова компанія «Ассатс Менеджмент груп»». Основним видом діяльності підприємства є вирощування зернових та технічних культур.