Кредитоспроможність підприємства та напрямки її підвищення за сучасних умов господарювання ДП «Ясінянське лісомисливське господарство»
23

, а саме зростання останнього на 0,151 пункти, здійснило зростання коефіцієнта фінансової незалежності.

Зростання даного показника із рівня 0,417 до рівня 0,533 пов’язане із нарощуванням власних джерел фінансування та зменшенням залежності від зовнішніх ресурсів.

Також позитивний вплив на інтегральний показник у розмірі 0,149 здійснило зростання коефіцієнта оборотності оборотних активів у зв’язку із зростанням чистого доходу.

Інші фактори здійснили незначний позитивний вплив на розмір інтегрального показника у 2013 році.

Отже, у даному розділі наведена характеристика діяльності ДП «ЯЛМГ», основним видом діяльності якого є надання послуг у лісовому господарстві, та проаналізовані основні фінансово-господарські показники діяльності підприємства. Здійснено оцінку рівня управління кредитоспроможністю за методом системи показників Бівера, а також методології НБУ, проаналізовано вплив факторів на інтегральний показник кредитоспроможності.

У 2013 році підприємство отримало чистий прибуток у розмірі 1,107 млн. грн., що на 650 тис. грн. або на 142,2% більше, ніж у 2012 році коли розмір чистого прибутку становив 457 тис. грн., що є позитивним.

У підприємства наявні проблеми із власним оборотним капіталом, оскільки коефіцієнт забезпечення власними оборотними активами від’ємний та становить на кінець 2013 року -1,263, що на 0139 менше, ніж у 2012 році, що свідчить про те, що весь обсяг оборотних активів, а також частина необоротних фінансується за рахунок позикових коштів.

Відповідно в ДП «ЯЛМГ» існує ризик не виконання своїх зобов’язань перед кредиторами, оскільки показники ліквідності не відповідають нормативним значенням, а також у 2013 році існує негативна динаміка до їх зменшення.

Так показник загальної ліквідності у 2013 році становить 0,442, що на 0,462 пункти менше, ніж у 2012 році, що є негативним. Нормативне значення даного показника становить у вітчизняній науковій літературі 1,5-2, а критичне значення знаходиться на рівні 1.