Кредитоспроможність підприємства та напрямки її підвищення за сучасних умов господарювання ДП «Ясінянське лісомисливське господарство»
27

Прискорення оборотності грошових коштів може бути забезпечене за рахунок; зменшення тривалості операційного та фінансового циклів; своєчасної інкасації; зменшення обсягів готівкових розрахунків; скорочення питомої ваги тих форм розрахунків з постачальниками, які потребують тимчасового резервування грошових коштів на банківських рахунках, тобто застосування акредитивної форми розрахунків та розрахунків чеками.

Задача підвищення ефективності використання грошових коштів може бути досягнута шляхом інвестування у високоліквідні фінансові інструменти або зберігати тимчасово вільні грошові кошти у комерційному банку у формі депозитних рахунків. Підвищується ефективність використання грошових коштів за рахунок мінімізації сукупних витрат по їх утриманню і зворотній конвертації короткострокових фінансових вкладень в готові засоби платежу [7, 110].

При управлінні дебіторської заборгованості ДП «ЯЛМГ» необхідно дотримуватися наступних рекомендацій [13, 254]:

  1.     Визначення термінів прострочених залишків на рахунках дебіторів і порівняння цих термінів із середніми показниками в галузі, показниками конкурентів і даними минулих років.
  2.     Періодичний перегляд граничної суми кредиту, виходячи з реального фінансового становища клієнтів.
  3.     Якщо виникають проблеми з одержанням грошей, то необхідно вимагати заставу на суму, не меншу, ніж сума на рахунку дебітора.
  4.     Використання господарських судів для стягнення боргів при наявності порук чи гарантій.
  5.     Страхування кредитів для захисту від значних збитків за безнадійними боргами.
  6.     Використання факторингових операцій.
  7.     Підвищення дієвості штрафних санкцій до боржника.

Збільшення вхідних грошових потоків із внутрішніх джерел ДП «ЯЛМГ», а саме збільшення доходу можна досягти за допомогою таких заходів [10, 141]: