Художня дискусія в літературі кінця ХІХ – початку ХХ століття: Генріх Ібсен (драма «Ляльковий дім») та Август Стріндберг (оповідання «Ляльковий дім»)
3

зроблені висновки, досліджена символіка обох творів, проаналізовані поетикально-стильові особливості.

Метою роботи є компаративний аналіз п’єси Генріха Ібсена «Ляльковий дім» та оповідання Августа Стріндберга «Ляльковий дім» на різних художніх рівнях.

Поставлена мета передбачає розв’язання наступних дослідницьких завдань:

-         дослідити проблематику п’єси «Ляльковий дім» Генріха Ібсена;

-         визначити провідні теми, мотиви, проблематику оповідання Августа Стріндберга «Ляльковий дім»;

-         порівняти образи головних героїнь;

-         дослідити поетикально-стильові особливості обох творів;

-         проаналізувати та порівняти ці твори у контексті основних мистецьких та суспільних тенденцій кінця ХІХ – початку ХХст.

Об’єктом дослідження стали п’єса «Ляльковий дім» Генріха Ібсена та оповідання Августа Стріндберга «Ляльковий дім».

Предметом є їх порівняльний аналіз, визначення провідних ідей, проблем, їх характеристика.

Об’єкт і предмет дослідження визначили вибір таких методів наукового аналізу: генетико-контактний, філологічний, культурно-історичний, естетичний, психологічний, рецептивна естетика, контекстуальний.

Структура роботи. Робота складається зі вступу, де з’ясовано актуальність теми, наукову новизну, сформульовано мету і завдання, визначено об’єкт та предмет дослідження, зазначено методику дослідження; 2 розділів (що діляться на підрозділи), висновків, які узагальнюють основні результати проведеного дослідження; списку використаних джерел, який нараховує 22 позиції.

Практичне значення полягає в тому, що дані, здобуті в ході дослідження, можуть бути використані при вивченні зарубіжної літератури у навчальних закладах різного рівня.