Ескізний проект інтер’єру кімнати для хобі у міській квартирі. Симетрія
13

12

різним стилизациям. Широко поширилося використання гобеленів і шовкових тканин з витонченими малюнками. Бароко був дивовижним стилем, втілює королівську розкіш.

Пізніше настав час і для стилю рококо. Він переважно відбивав смаки таких верств суспільства, як великі торговці і дрібне дворянство. Це час моди на невеликі приміщення, що володіють більшою інтимністю. Для обробки внутрішніх стін почала використовуватися штукатурка, з нанесеною поверх фарбою пастельних тонів. Орнамент залишався багатим і різьбленим, однак, тепер з безперервними хвилястими і закручуються лініями. Все це надавало приміщенню безтурботність, граціозність і затишок. Меблі ставала менш габаритної, з криволінійними обрисами, вигнутими поверхнями і гнутими ніжками. Тоді ж відзначилося поява шезлонгів і оттоманок. Тканини воліли тонкі і легкі, з дрібним малюнком. В цілому, тут відчувався вплив східних традицій.

Історія дизайну інтер'єрів багато в чому збагатилася завдяки англійським стилям, хоча чимало було й прямого наслідування загальноєвропейським тенденціям. Відмінні риси - це соковитий розпис стін, глибокі природні тони, декор у вигляді садових рослин. Певний вплив зробили і американські стилі, де йшло поступове відокремлення від Європи і поява індіанських мотивів. Але найбільшою мірою Англія відома вікторіанським стилем - це поєднання безлічі інших тенденцій - Ренесансу і готики, рококо та італійських течій. У меблях даний стиль - це вигини і різьблення, шнури з китицями. Шпалерам, килимах і драпіровок характерні пишні орнаменти. Крім того, відмінна риса стилю - багатство наповнення приміщень меблями і аксесуарами.

Згодом історія дизайну інтер'єрів прийшла до неокласицизму, що відбилося в новій моді на прямі класичні елементи, з пануванням білого кольору та легкої позолоти. У дизайні повернувсяся чіткий розподіл предметів на складові частини - антаблемент, капітель і стовбур. У меблях і