Правова характеристика трудових договорів з роботодавцем – фізичною особою
15

Змістом трудової правосуб’єктності працівника є його здатність до праці, яка невіддільна від людської особистості, а тому може бути реалізована лише особисто працівником. В свою чергу критеріями, що визначають трудову дієздатність працівника є критерії, які засновуються на конкретних обставинах і правових нормах. Такими критеріями є: встановлене Конституцією України право на працю, як складова правового статусу працівника досягнення особою віку з якого вона може вступати в трудові відносини чотирнадцять, п’ятнадцять, шістнадцять, вісімнадцять років відповідно, встановлені законом обмеження та умови трудових відносин з неповнолітніми працівниками стан здоров’я, інвалідність і медичні показання за видами робіт обмеження в трудовій дієздатності, як результат встановленої судом заборони займати певні посади та займатися певною діяльністю. Суб’єктивні критерії залежать від волевиявлення суб’єкта трудового права. Такими критеріями є інтерес працівника до певного виду трудової діяльності, отримана освіта або кваліфікація, бажання працювати на конкретному підприємстві або в конкретному колективі, продовження династії та подібне [18, c. 141].

М. І. Оршанський відмічає, що праця працівників, що працюють у роботодавців - фізичних осіб, має ряд особливостей, зумовлених статусом роботодавця - фізичної особи. Працівник, що вступає у трудові відносини з організацією, інакше кажучи, з юридичною особою зобов’язується виконувати певну трудову функцію, тобто роботу за посадою відповідно до штатного розкладу професії, спеціальності із зазначенням кваліфікації, конкретного виду доручається роботи. На відміну від нього, працівник, що вступає у трудові відносини з роботодавцем-фізичною особою бере на себе дещо інші зобов’язання, а саме роботу, не заборонену чинним законодавством, що визначається умовами трудового договору [24, c. 106].

Як зауважив Бартків А. Я., юридичними гарантіями дотримання основних трудових прав, свобод і законних інтересів працівника, що працює за трудовим договором у роботодавця - фізичної особи, потрібно розуміти