Правова характеристика трудових договорів з роботодавцем – фізичною особою
5

платність та рівність сторін. Щоправда про рівність сторін у традиційному розумінні цього слова говорити не доводиться. Сторони вважаються рівними і незалежними фактично тільки на стадії укладення трудового договору. Тут що працівник, що роботодавець мають право самостійно обирати собі контрагентів майбутнього трудового договору та висувати умови, які кожний з них вважає за потрібне відобразити у змісті договору.

Після укладення трудового договору працівник потрапляє під дисциплінарну залежність від роботодавця. Він зобов’язаний виконувати усі вказівки останнього, якщо це необхідно для здійснення роботи, обумовленої трудовим договором.

Ознака рівності сторін трудового договору є дуже близькою або навіть похідною від такої його ознаки, як добровільність.

Трудовий договір – це результат добровільного волевиявлення його сторін. Не можна примусити працівника укласти трудовий договір, так само, як і роботодавця зобов’язати найняти ту чи іншу особу на роботу.

Щодо такої ознаки трудового договору, як оплатність, то вона являє собою обов’язок роботодавця виплачувати працівникові заробітну плату[11, c. 161].

Окрім того Прилипко С. М. наголошує це на таких ознаках:

       По-перше, за трудовим договором працівник виконує трудову функцію, тобто працівника приймають на роботу для виконання певної роботи за конкретною кваліфікацією, професією, посадою;

       Трудовий договір має особистий характер у силу того, що виконання трудової функції можливе тільки особисто працівником, оскільки здатнісю до праці може розпорядитися тільки її власнику;

       Шкода, заподіяна працівником, внаслідок порушення покладених на нього трудових обов’язків підлягає відшкодуванню. Проте, працівниками відшкодовується тільки пряма дійсна шкода [12, c. 268].