Синтез та дослідження двійково-десяткового лічильника
7

1.2 Вибір методу синтезу

Синтез комбінаційної схеми полягає в побудові схеми логічних елементів за мінімізованою функцією. Це буде здійснюватись в наступному порядку:

1)    визначення формули  логічної функції для входів кожного тригера;

2)    мінімізація логічної функції за методом Квайна;

3)    приведення мінімізованої логічної функції до вказаного базису;

4)    побудова схеми(власне синтез);

5)    моделювання схеми  в програмному середовищі OrCAD.

Логічні функції входів тригерів будуть визначатись за складеними таблицями станів і переходів, далі їх буде  мінімізовано за допомогою діаграм Вейча і приведено до логічного базису АБО-НІ.

Далі буде виконуватись синтез логічної схеми шляхом з'єднання логічних елементів за допомогою ліній зв’язку. При цьому враховується задана система логічних елементів. Також враховується те, що якщо задана система логічних елементів дозволяє реалізувати (або взяти за основу при реалізації з врахуванням числа входів елементів) декілька логічних функцій, всі можливі варіанти реалізації комбінаційної схеми порівнюються за заданими параметрами і вибирається оптимальний варіант реалізації. Таким параметром  є  мінімальні апаратні витрати і швидкодія[4].

Зображення десяткових цифр в коді 4-3-2-1 неоднозначне. Наприклад числовий імпульс «5» можна представити як суму ваг розрядів 4-0-0-1 або 0-3-2-0. Тому синтез комбінаційної схеми можливо реалізувати кількома способами. В ході виконання курсової роботи буде реалізовано декілька комбінаційних схем і вибрано ту, яка буде мати найменш складну апаратну реалізацію, тобто найменшу кількість вентилів на схемі і найменший показник Квайна.

Моделювання буде проводитись  за допомогою інструментів ППП      OrCAD 9.1: OrCAD Capture CIS для побудови комбінаційних схем, оптимального розміщення вентилів на схемі, редагування ліній зв’язку, найменування логічних елементів, входів та виходів схеми, а також  PSpice Schematic  для моделювання роботи побудованих схем, завдання тривалості вхідних імпульсів.