Управління реалізацією підприємницької ідеї
5

- розрахунок очікуваних фінансових результатів діяльності, в першу чергу об'ємів продажів, доходів на капітал;

- визначення наміченого джерела фінансування реалізації вибраної стратегії, тобто способи концентрації фінансових ресурсів;

- підбір песоналу, який здатний реалізувати даний план.

 

РОЗДІЛ 1. Підприємницький менеджмент, сутність та основні завдання

 

В теорії управління розрізняють поняття "бізнесмен" і "підприємець". Підприємець - це людина, яка бере на себе ризик, пов'язаний з організацією нового підприємства або розробкою нової ідеї, нової продукції, нового виду послуг, що пропонуються суспільству. Підприємець вишукує зміни в запитах суспільства, реагує на них і використовує їх, як джерело досягнення  його успіху. П. Друкер стверджує, що підприємництво скоріше є особливістю поведінки, ніж особи. Підприємець не обов'язково є власником, капіталістом, він може бути найманим працівником або самостійним господарем, зайнятим якою-небудь справою. Підприємництво - не обов'язково бізнес, воно належить до всіх видів діяльності, якщо вони головним завданням мають отримання чогось нового, нових ідей та їх реалізацію. Відтак говорять як про бізнес підприємницького характеру, так і підприємницький менеджмент. П. Друкер розглядає підприємницьке управління як соціальну технологію, котра робить економіку підприємницькою .

Одна з центральних проблем організації та економіки підприємницької діяльності - конкурентоспроможність власної справи. Вона стосується усіх сфер і організаційних форм забезпечення бізнесу, зокрема управління (менеджменту) - важливого фактора успіху підприємницької діяльності. Від ефективного управління значною мірою залежить життєздатність підприємництва, удача започаткованої справи. Підприємницьке управління - це мистецтво і водночас велика наука. Розкриттю сутності менеджменту, з'ясуванню його специфіки в ринкових умовах господарювання і присвячена дана тема.