Оцінка екологічного стану Донецької області
33

влітку) і від наявності в нім здобичі. Кам'яні куниці є всеїдними тваринними, проте споживають перш за все м'ясо. Вони полюють на дрібних ссавців (наприклад, гризунів або кролів), птахів (також споживають їх яйця), жаб, комах та інших дрібних тварин. Влітку важливу частину їх раціону складає рослинна їжа, перш за все ягоди і фрукти. Іноді кам'яні куниці проникають в курники або голуб'ятники. Панічне метання птахів викликає у них хижацький рефлекс, що примушує вбивати всю можливу здобич, навіть якщо її кількість набагато перевищує те, що вони в змозі з'їсти. Спаровування проходить у літні місяці від червня до серпня, але через консервацію сімені в тілі самки, потомство з'являється на світло лише навесні (від березня до квітня). Таким чином, між спаровуванням і пологами проходять вісім місяців, тоді як безпосередньо вагітність триває всього один місяць. За один раз народжуються, як правило, три або чотири дитинчати, які на початку сліпі і голі. По закінченню місяця вони вперше розплющують очі, ще місяцем пізніше відвикають від молочного харчування, а восени стають самостійними. Статева зрілість наступає у віці від 15 до 27 місяців. Середня тривалість життя в дикій природі складає три роки, найуспішніші особини доживають до десяти років. У неволі кам'яні куниці стають набагато старшими і доживають до 18 років.Кам'яні куниці в більшій частині ареалу розповсюдження вельми численні і не відносяться до видів, що знаходяться під загрозою зникнення.

Лебідь шипун

http://www.zoopark-rostov.ru/userfiles/image/lebed%20shipun%283%29.jpg  http://www.ebirds.ru/images/large/28.jpg

Рис 3.9: Лебеді шипуни зі своїм потомством

 

Лебідь шипун ( Cygnus olor ) є найпопулярнішим видом лебедів для утримання в неволі. І тому є кілька відмінних рис - по перше ці птахи з давніх часів утримуються в неволі , в других - лебеді шипуни дуже швидко адаптуються до нових умов утримання та годування , в третьому вони успішно створюють пари навіть при невеликому виборі і не менш успішно розмножуються , в четвертих це дуже і дуже ефектні і красиві птахи , які прикрасять своїм виглядом будь водойму. Лебідь - птах водоплавна , а отже для утримання потрібен водойму. Водоймище може бути будь-яких розмірів , але чим більше тим краще , головне що б вода була чистою. Харчування лебедів у дикій природі повністю пов'язано з водою. Так як основу харчування дорослого лебедя складають підводні частини рослин , тільки на перельотах лебеді годуються поза водойм. Тому при годуванні лебедів дуже важливою умовою є наявність чистої води .

В умовах неволі до складу раціону лебедів входять зернові : кукурудза , пшениця , ячмінь , просо - це зерно має бути постійно насипано в годівницях і доступ у птаха до нього повинен бути цілодобовим . Хочу зауважити що лебеді їдять не багато