Оцінка екологічного стану Донецької області
57

лісів, меліоративні заходи, рекреаційні навантаження, зривання квітів, заготівля бульб.

Загальна біоморфологічна характеристика: Геофіт. Багаторічна трав’яна рослина 20– 60 см заввишки. Бульби цілісні, овальні. Стебло високе, струнке, при основі обгорнуте 2–3 бурими піхвами, листків 4–6, нижні 2–3 великі, еліптичні, зближені при основі стебла. Суцвіття китицеподібне, циліндричне, негусте, 10–25 см завдовжки. Квітки великі, білі, пахучі. Губа довга, лінійна, спрямована донизу, значно довша за інші листочки оцвітини. Шпорець зігнутий, в 1,5–2 рази довший за зав’язь. Цвіте у червні–липні, плодоносить у серпні–вересні. Розмножується насінням. Рослина зацвітає на 11-му році життя. Тривалість життя до 27 років. Режим збереження популяцій та заходи з охорони: Занесено до Додатку II CITES. Охороняється в Карпатському БЗ, в Канівському, Поліському, «Розточчя», «Медобори», «Ґорґани», Рівненському ПЗ, в Карпатському, Шацькому, «Синевир», «Вижницькому», «Подільські Товтри», Яворівському, «Деснянсько Старогутському», «Мезинському», «Сколівські Бескиди», «Ужанському» НПП. Потребує режимів заповідності та заказного. Заборонено заготівлю рослин та порушення умов місцезростання. Розмноження та розведення у спеціально створених умовах: Культивують в ботанічних садах.

 

    4.3 Характеристика тварин, занесених до Червоної книги України

 

 Фауна хребетних тварин включає близько 400 видів, кількість видів безхребетних тварин, оцінюється більше ніж 25 тисяч видів. 136 видів тварин Донецької області занесені до Червоної книги України. Ще 193 види занесені до Офіційного переліку регіонально рідкісних рослин Донецької області[3]. Однак фауністична репрезентативність природно-заповідного фонду значно нижче і становить близько 30% видів, що обумовлено більшою рухливістю представників тваринного світу.

Боривітер степовий Falco naumanni Fleischer

Боривітер степовий (Falco naumanni Fleischer, 1818)

Таксономічна належність: Клас — Птахи (Aves), ряд — Соколоподібні (Falconiformes), родина — Соколові (Falconidae). Один з видів політипного роду; один з 8-ми ви-дів у фауні України.

Особливості біології та наукове значення: Гніздовий, перелітний птах. З’являється в кінці березня — квітні. Трапляється на вапнякових, глинистих урвищах, уступах скель, спорудах людини серед степу. Відкладає яйця наприкінці квітня — на початку травня. Гнізда влаштовує у норах, розщелинах скель, на карнизах будинків і урвищ. В минулому відомі колоніальні гніз-дування (Крим, Закарпаття). У кладці 4–5 яєць. Насиджує самка, 28 діб. Пташенята вилітають з гнізда у липні. Відліт з кінця