Екологічна оцінка стану навколишнього середовища в басейні річки Вересна Сумської області
45

 

Розділ 3. Оцінка стану поверхневих вод

 

3.1. Екологічна оцінка якості води згідно «Методики екологічної оцінки якості поверхневих вод за відповідними категоріями»

 

Для екологічної оцінки якості води річки Вересна була прийнята «Методика екологічної оцінки якості поверхневих вод за відповідними категоріями»

Порядок виконання екологічної оцінки якості вод і способи подання її результатів:

1. Екологічна оцінка якості поверхневих вод суші та естуарів України повинна обов’язково включати всі три блоки показників: блок сольового складу, блок трофо-сапробіологічних (еколого-санітарних) показників, блок показників вмісту і біологічної дії специфічних речовин.

2. Екологічна  оцінка якості води в певному водному об’єкті може бути орієнтовною і грунтовною. Орієнтовна екологічна оцінка є необхідною з розвідувальною метою для вироблення попередніх, орієнтовних висновків і рішень. Ґрунтовна узагальнююча оцінка необхідна для переконливих, відповідальних висновків і рішень.

3. Орієнтовна екологічна оцінка виконується на основі разових вимірів окремих показників якості води, котрі найточніше характеризують екологічний стан водного об’єкта (чи його ділянки) і відповідну цьому станові якість води (наприклад, мінералізація, вміст розчиненого кисню, БСК5, концентрація біогенних елементів, пріоритетних важких металів та органічних забруднюючих речовин тощо). Ці разові значення окремих показників якості води зіставляються з відповідними критеріями якості води, представленими в таблицях системи екологічної класифікації. На підставі такого зіставлення визначаються категорії і класи якості води за окремими показниками, взятими для разового