Організація і методика аудиту
17

Не менш важливо пересвідчитися і про відповідність сум оборотів у дебеті і кредиті. За умови, якщо бухгалтерські контировки за банківськими операціями складено правильно, розбіжностей між залишками коштів і сумами оборотів за даними бухгалтерського обліку бути не може, Кожну з виявлених розбіжностей контролер уважно розглядає, аби упевнитися у тому, чи не було зловживань при цьому з боку працівників бухгалтерії.

Одне з найважливіших і обов’язкових завдань контролю операцій за рахунками в установі банку – перевірка достовірності виписок, які банк видає підприємству, установі чи організації за кожним їхнім рахунком, наявності штампів і підписів працівників установ банку.

 

5. Перевірка операцій грошових коштів в дорозі

 

 

 

Аудит грошових коштів в дорозі здійснюється шляхом порівняння сум на відповідних субрахунках з даними квитанцій банківських установ, поштових відділень, копій супровідних відомостей на здачу виручки інкасаторам банку тощо.

Перевірка реквізитів і записів та достовірності документів здійснюється з метою виявлення фальшивих документів,  тобто таких, в яких є підчистки, підроблені записи і резолюції, заміна текстів та цифр. Такі документи використовуються для того, щоб приховати обман та інші порушення правил ведення касових операцій і розрахунків готівкою.