Сутність і види операцій з експорту товарів, робіт, послуг та їх відображення в бухгалтерському та податковому обліку
15

Копія ліцензії, яку одержав суб'єкт зовнішньоекономічної діяльності, додається до вантажної митної декларації і є підставою для пропуску че­рез митницю вантажів, які підпадають під режим ліцензування та квоту­вання.

Органи державного митного контролю України надсилають протягом трьох робочих днів до Міністерства економіки України повідомлення про проходження через митний кордон товарів, що підлягають ліцензу­ванню і квотуванню.

Порядок видачі ліцензії в разі ліцензування операцій, пов'язаних із переказом валютних коштів з метою інвестицій та кредитування, визна­чається Національним банком України з урахуванням процедури видачі ліцензій, встановленої цією статтею. При цьому зазначений 60-денний строк між датою офіційного повідомлення про запровадження режиму ліцензування та датою набрання цим режимом чинності у разі ліцензу­вання переказу валютних коштів з метою інвестицій та кредитування не є обов'язковим.

 

2.2. Правове регулювання транспортно-експедиційної діяльності

 

 

 

Правове регулювання транспортно-експедиційної діяльності регулюється “Правилами здійснення транспортно-експедиційної діяльності під час перевезення зовнішньо торгівельних і транзитних вантажів” затвердженими Постановою Кабінету Міністрів України від 21 вересня 1993 року.

Ці правила були затверджені з метою захисту інтересів вантажовласників та створення  умов для    формування    ринкових       відносин        у        сфері транспортно-експедиційного обслуговування зовнішньоторговельних  і транзитних   вантажів. Вони визначають    основні    умови    здійснення транспортно-експедиційного обслуговування зовнішньоторговельних  і транзитних вантажів та  порядок організації їх перевезення і є обов'язковими  для  всіх  учасників транспортно-експедиційного процесу.