Сутність і види операцій з експорту товарів, робіт, послуг та їх відображення в бухгалтерському та податковому обліку
23

Розділ ІІІ. Організація обліку в галузі зовнішньоекономічної діяльності

3.1. Порядок бухгалтерсько обліку з експорту товарів, робіт, послуг

 

 

Експорт – це один з видів міжнародної торгівлі. Всі країни намагаються  стимулювати   власного товаровиробника до експорту продукції, заохочуючи наданням: субсидій; податкових пільг; кредитів під незначні відсотки; юридичної, політичної та іншої підтримки. Експорт – це продаж продукції (робіт, послуг) іноземним суб'єктам господарської діяльності та вивезення продукції за межі митних кордонів України з метою отримання доходів від виробничої або інших форм господарської діяльності.

Експортна операція – комерційна діяльність, пов'язана з продажем та вивезенням за кордон товарів, робіт, послуг для передачі їх у власність іноземному контрагенту.

В умовах зовнішньоекономічної діяльності здійснюються наступні види експортних операцій: експорт товарів в рахунок міжурядових угод; експорт товарів в межах державного контракту; експорт товарів на умовах державного або комерційного кредиту, або за рахунок відстрочки платежу; експорт на умовах компенсаційної угоди; експорт на умовах бартерної угоди; експорт в рахунок надання допомоги.

Будь-яка юридична особа може здійснювати експорт товарів (робіт, послуг) у разі виконання певних вимог: здійснення експортних операцій повинно бути передбачене її статутними документами; контракт на експорт товарів (робіт, послуг) має бути укладений у письмовій формі і відповідати всім вимогам, встановленим Положенням про форму зовнішньоекономічних договорів (контрактів); при визначенні предмету експортного контракту повинні бути враховані такі обмеження, як квотування та ліцензування експорту, визначені законодавством України.

Але ще до укладання експортного контракту сторони повинні дійти згоди щодо його основних положень.

У зовнішньоекономічні відносини партнери вступають, маючи, як правило, різні позиції з основних питань майбутньої угоди, різний досвід та різні правові норми у галузі підприємництва. Тому процес укладання угоди фактично складається з двох стадій: викладення власної позиції та побажань партнеру, а також вивчення його пропозицій та умов; пошук компромісу та оформлення його в тексті угоди.