Облік платників податків як функція органів державної податкової служби
33

2.4. Реєстрація та перереєстрація платників ПДВ

 

 

Відповідно до п.1.3 ст.1 Закону України «Про податок на додану вартість»  від 03.04.97 р. №168/97-ВР платник ПДВ – особа, яка згідно з цим Законом зобов’язана здійснювати утримування та внесення до бюджету податку, що сплачується покупцем, або особа, яка імпортує на митну територію України.

Законом установлено у деяких випадках обов’язковість реєстрації осіб - суб’єктів підприємницької діяльності платниками ПДВ,  а в деяких - не заперечується, тобто є можливою реєстрація за добровільним рішенням.

Осіб, які можуть бути зареєстровані платниками ПДВ за добровільним рішенням чи мають реєструватися в обов’язковому порядку визначено ст.2 Закону № 168/97-ВР.

Підстави, за якими суб’єкт господарювання зобов’язаний  в обов’язковому порядку зареєструватися платником ПДВ, визначено п.2.3 ст.2 цього Закону. Особа підлягає обов’язковій реєстрації в разі, якщо загальна сума від здійснення операцій з поставки товарів нарахована такій особі або в рахунок зобов’язань третім особам, протягом останніх 12 календарних місяців сукупно перевищує 300000 грн. (без урахування ПДВ.).

Водночас п.2.4 ст.2 цього Закону передбачено, що платником ПДВ також є будь-яка особа, що імпортує товари на митну територію України для їх використання або споживання на митній території України, незалежно від того, який режим оподаткування вона використовує згідно із законодавством, за винятком  фізичних осіб, не зареєстрованих платниками податку.

Згідно з Указом  Президента України «Про спрощену систему оподаткування, обліку та звітності суб’єктів малого підприємництва» від 03.07.98 р. №727/98 юридичні особи, які сплачують єдиний податок за ставкою 10%, та фізичні особи не є платниками ПДВ.