Організація обліку: порядок обліку банківських документів та організація формування запасів
5

Для розрахунків розрахунковими чеками певна сума коштів вноситься на особливий рахунок - рахунок лімітованої чекової книжки. У межах цього ліміту підприємства виписують розрахункові чеки постачальникам. Розрахунковий чек- це розрахунковий документ, який містить письмове розпорядження власника рахунка установі банку , в якому він має відкритий рахунок, сплатити чекодержателю вказану суму в чеку суму коштів з його рахунку. Платником у чековому зобов’язанні може бути лише банк, де чекодавець має кошти, якими він може розпоряджатися шляхом видачі чеків. Чек із чекової книжки пред’являється до оплати в банк чекоутримувача протягом десяти календарних днів.

При готівкових розрахунках банківським документом є грошові чеки та об’яви на внесок готівкою; у випадку безготівкових перерахувань - платіжні  доручення, платіжні вимоги, платіжні вимоги-доручення, розрахункові чеки, акредитиви, векселі, банківські платіжні картки.

Платіжне доручення є розпорядженням обслуговуючому банку про перерахування визначеної суми на рахунок іншого підприємства, оформлене на спеціальному бланку.

Банк реєструє всі здійснені операції з надходження та списання коштів з поточного рахунку в спеціальній виписці з особового рахунку з додаванням виправдовуючи документів.

 

 

1.2. Організація формування запасів підприємства

 

 

Для здійснення виробничо-господарської діяльності підприємства використовують виробничі запаси, які є найбільш важливою і значною частиною активів підприємства. Виробничі запаси займають особливе місце не лише у складі майна підприємства, а й особливе місце їм належить у структурі витрат, оскільки виробничі запаси є основною складовою при формуванні собівартості готової продукції.