Бухгалтерський облік у Фінляндії
15

Висновки

 

 

 

Бухгалтерський облік різних країн суттєво відрізняється в силу багатьох причин та обставин.

Кожній країні притаманні свої історія, культурні цінності, політична система, менталітет тощо. Те ж саме можна сказати і про бухгалтерський облік. Двох абсолютно однакових систем бухгалтерського обліку не існує. Навіть у країнах з однією мовою та єдиними правилами обліку термінологія і форми надання звітності суттєво відрізняються. Не існує української, американської, німецької або французької системи бухгалтерського обліку. Існує єдиний облік, який зародився ще у XV столітті, і лише національні особливості та традиції, що історично склалися в кожній країні, зумовлюють різні підходи щодо його побудови.

Сучасний стан обліку в зарубіжних країнах характеризується як внутрішніми особливостями, що відрізняють одну облікову систему від іншої, так і загальними для всіх стандартами і принципами ведення обліку і складання звітності.

Основами організації Фінляндської системи обліку є використання в обліку ряду основоположних принципів, які є характерними для регульованої ринкової економіки і які створили можливість отримання облікової інформації, на основі якої приймаються тактичні та стратегічні рішення.

Важливою ознакою проведення економічної та облікової політики Фінляндії є відсутність обмеження на вивіз капіталу та одержаного прибутку з території країни.

У Фінляндії створені всі умови й стимулюється вкладання іноземних інвестицій та відкриття іноземних підприємств або представництв. Особливо це стосується країн — членів Європейського Союзу та організацій Європейського розвитку та співробітництва.