Порядок проведення аудиту операцій з основними фондами та нематеріальними активами
3

Розділ 1. Теоретична частина. Порядок проведення аудиту операцій з основними фондами та нематеріальними активами

1.1. Джерела і послідовність проведення аудиту

 

 

До основних засобів належать матеріальні необоротні активи, які підприємство утримує з метою використання їх у процесі виробництва або постачання товарів і послуг, надання в оренду, очікуваний строк корисного використання яких більше одного року (або операційний цикл, якщо він довший за один рік). При цьому аудитор керується Положенням (стандартом) бухгалтерського обліку 7 "Основні засоби". Облік основних засобів ведеться на рахунку 10 "Основні засоби", який має дев'ять субрахунків; за дебетом рахунка 10 відображається надходження (придбання) основних засобів, за кредитом - вибуття.

Завдання аудиторської перевірки полягає в наступному:

-  дати оцінку стану збереження, ефективності використання;

- установити наявні факти порушень чинного законодавства, щодо правомірності та обґрунтованості управлінських рішень відповідних працівників підприємства при придбанні, використанні, реалізації і ліквідації окремих об’єктів ОЗ і НА;

- розробити заходи по реалізації результатів контролю: притягнення до відповідальності винних осіб з відшкодуванням збитків, нарахування і стягнення штрафних фінансових санкцій на користь державного бюджету за допущенні порушення чинного законодавства по об’єкту контролю, які взаємопов’язані з оподаткуванням доходів підприємства (оцінка майна, амортизація, реалізація).

Об’єкти контролю:

1. Первинні документи про надходження, передачу, реалізацію, інвентаризацію, нарахування амортизації, ліквідацію ОЗ: накладні, акти приймання - передавання ОЗ, акти ліквідації ОЗ, відомості нарахування амортизації, акти виконаних робіт по ремонту ОЗ.