Застосування векселів при здійсненні зовнішньоекономічної діяльності та їх відображення в бухгалтерському та податковому обліку
27

Забезпечувальний індосамент відбувається у випадку передачі векселя в заставу заставоутримувачу. Він може бути тільки іменним.

За кожним векселем обов'язково настає строк платежу. Векселетримач має право вимагати платіж за векселем грошима, але, за згодою з платником, погашення векселя може бути зроблене шляхом постачання товарів, виконання робіт, надання послуг, заліку взаємних вимог, видачі нового векселя тощо.

Вексель повинен бути сплачений:  у встановлений термін;  у валюті векселя;  належному векселетримачу[16.c.49].

При сплаті векселя платник може вимагати оплачений вексель з розпискою про платіж.Найчастіше виконуваною операцією з векселями, отриманими за відвантажену продукцію, викопані роботи (послуги), є операція дисконту (обліку) векселів банком.  При цьому векселетримач передає банку вексель на підставі договору обліку і за іменним індосаментом. Повернення вексельного кредиту банку на умовах терміновості не передбачене. Банківська установа самостійно пред'являє обліковані векселі векселедавцю до оплати у встановлений термін. У випадках несплати векселі оскаржуються банком у неплатежі у встановленому порядку і передаються векселедавцю з письмовою вимогою про їх сплату в термін від 3 до 7 днів.

 

 

2.3. Недоліки вексельного обігу та шляхи його покращення

 

 

У міжнародному масштабі вексельний обіг за останні десятиріччя суттєво розширив сфери використання, світове співтовариство консолідувало зусилля по вдосконаленню єдинообразного вексельного законодавства і у 1988 р. Організація об’єднаних націй прийняла Конвенцію ООН “Про міжнародні переказні векселі і міжнародні прості векселі (Конвенція ЮНСІТРАЛ)”.

В Україні обмежені можливості використання векселів а також відсутня чітка законодавча бази з питань вексельного обігу. Але навіть у випадку прискореного створення достатньої законодавчо-нормативної бази вексельного обігу, що забезпечує стиковку з іншими законодавчими актами України та світового співтовариства, необхідний час для того, щоб вексель став невід’ємною складовою частиною у господарському обігу України, щоб підприємства навчились свідомо та добровільно використовувати вексель у фінансових відносинах з партнерами.