Моніторинг довкілля: організація спостереження і контролювання забруднень атмосферного повітря
3

1. Організація спостереження і контролювання забруднень атмосферного повітря

 

У басейні річки розташоване підприємство, яке є стаціонарним джерелом забруднення атмосферного повітря. Для визначення впливу цього підприємства на повітряний басейн над територією, що підлягає моніторингу, необхідне організувати систему спостереження і контролювання.

1.1. Характеристика джерел забруднення атмосферного повітря в басейні річки

 

Потрібно коротко охарактеризувати об'єкт забруднення, забруднюючі речовини, що викидаються підприємством і атмосферу, їх вплив на навколишнє середовище та здоров'я людей, визначити клас шкідливості підприємства.

1.2. Розподіл концентрацій забруднюючих речовин в атмосфері

 

Він підпорядковується законам турбулентної дифузії. На розсіювання викидів суттєво впливає стан атмосфери розміщення підприємства і характеристика джерел викидів (висота джерела, діаметр гирла тощо), особливості місцевості фізичні та хімічні властивості речовин, що викидаються. Горизонтальне переміщення суміші визначається, як правило швидкістю вітру, а вертикальне — розподілом температур у вертикальному напрямку.

З віддаленням від джерела викиду (труби) в напрямку розподілу промислових викидів виокремлюють три зоні забруднення атмосфери:

1)                 зону перекиду факела викидів (вона характеризується невисоким вмістом шкідливих речовин у приземному шар