Методика структурного (вертикального) та горизонтального аналізу звітності підприємств
7

5. Структурний (вертикальний) аналіз показників фінансової звітності

 

У фінансовій практиці застосовуються такі методи аналізу фінансової звітності:

- горизонтальний;

- вертикальний;

- метод коефіцієнтів;

- системні методи.

Вертикальний метод використовується з метою вивчення структурних змін. Вертикальний аналіз активів корпорації «Мак Дональдс» показує зміну в структурі активів за п’ять аналізованих років. Простежується чіткий тренд підвищення частки поточних активів і зниження довгострокових, що відбило тенденцію зниження капітальних витрат, яку ми виявили під час горизонтального аналізу. Це свідчить про те, що аналітик повинен підходити до вивчення певної проблеми з різних боків і застосовувати всі різноманітні методи аналізу.

Вертикальний аналіз - структурний аналіз балансу та звіту про прибутки, він дає змогу вивчити структуру активів підприємства, тобто частину оборотних коштів, основних засобів, нематеріальних активів в загальній сумі активів балансу.

Метою цього аналізу є вивчення структури та динаміки ресурсів підприємства та джерел їх формування для ознайомлення з загальною картиною фінансового стану. Структурний аналіз несе орієнтировочний характер, оскільки в результаті його проведення ще не має можливості дати кінцеву оцінку якості фінансового стану, для отримання якого є необхідним розрахунок спеціальних коефіцієнтів.

Вертикальний аналіз дозволяє визначити та прогнозувати структурні зрушення у складі майна та капіталу і напрямках його використання. Перевагою цього виду аналізу є можливість зіставлення вираженої у відсотках структури показників одного звітного періоду з іншим незалежно від зміни їх розмірів. Структурні зрушення дають змогу вивчити внутрішні негативні та позитивні зміни, які відбуваються на підприємстві з його активами та зобов’язаннями. Порівнюючи структуру змін в активах та зобов’язаннях, можливо зробити висновок про те, що через які джерела поповнювалося майно і в які активи це майно було вкладено.