Інвентаризація в аудиті
3

1. Поняття, завдання та об’єкти та суб’єкти інвентаризації

 

 

 

В Законі України “Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні” від 16.07.99 р., №998-ХІУ відмічено, що інвентаризація проводиться з метою забезпечення достовірності даних бухгалтерського обліку та фінансової звітності всіма підприємствами незалежно від форм власності, інвентаризації майна, коштів і фінансових зобов’язань.

Інвентаризація - це перевірка фактичної наявності і стану об’єкту контролю, яка здійснюється шляхом перерахунку, вимірювання та реєстрації майна в натурі, а також порівняння отриманих даних з даними бухгалтерського обліку.

Вона є одним з елементів бухгалтерського обліку і відіграє роль обов'язкового доповнення до поточної документації господарських операцій всіх підприємств.

Залежно від поставленої клієнтом мети аудиту, повноти охоплення об’єктів, що вивчаються, та необхідності отримання інформації про діяльність господарюючого суб’єкта, що перевіряється, при проведенні аудиту та за згодою або дорученням замовника можуть використовуватись різні методичні прийоми і способи, включаючи проведення інвентаризації.

Так, аудитор, за згодою або дорученням замовника, може спостерігати або приймати участь в інвентаризації будь-яких активів клієнта, в результаті чого виявляти відхилення у фактичній наявності та реальності активів, діяльності матеріально-відповідальних осіб тощо.

Участь в інвентаризації або спостереження за нею дає аудитору можливість правильно оцінити ведення бухгалтерського обліку і стан внутрішньогосподарського контролю.

Згідно з Інструкцією по інвентаризації основних засобів, нематеріальних активів, товарно-матеріальних цінностей, грошових коштів і документів та розрахунків № 69, основними завданнями інвентаризації є: