Податкова система: відповіді на запитання
9

75. Пільги та порядок обчислення плати за землю

Податковим кодексом також,  передбачено пільги щодо сплати земельного податку для фізичних (ст. 281 ПКУ) та юридичних осіб (ст. 282 ПКУ). Пільгами більше не будуть користуватися громадяни, члени сімей яких проходять строкову військову службу. Що стосується юридичних осіб, то звільнення від сплати податку с 1 січня 2011 р. додатково отримали парки державної та комунальної власності, дошкільні та загальноосвітні навчальні заклади незалежно від форм власності і джерел фінансування, усі дослідні господарства науково-дослідних установ і навчальних закладів с/г профілю та професійно-технічних училищ тощо. Крім того, не буде сплачуватися податок за земельні ділянки крематоріїв та колумбаріїв (ст. 283 ПКУ).

В ПКУ деталізовано землі дорожнього господарства автомобільних доріг загального користування, за які податок не сплачується.

Від сплати податку звільняються деякі суб'єкти космічної діяльності  – протягом дії ратифікованих ВРУ міжнародних договорів України з питань космічної діяльності щодо створення космічної техніки, але не пізніше 01.01.2015 р., суб'єкти літакобудування , суднобудівної промисловості  та кінематографії (виробники національних фільмів)до 01.01.2016 р.

Як і раніше, ВР АРК, обласним, міським, селищним та сільськім радам надано право встановлення пільг щодо земельного податку, що сплачується на відповідній території. Це може бути часткове звільнення на певний строк, зменшення суми податку, яке проводиться лише за рахунок коштів, що зараховуються до відповідних місцевих бюджетів (ст. 284 ПКУ).

При користуванні пільгами слід бути уважними, бо в ПКУ зазначено (п. 284.3 ПКУ), що при здачі платниками податку, що мають право на пільги, в оренду земельних ділянок, окремих будівель, споруд або їх частин, сплата податку проводиться на загальних підставах з урахуванням прибудинкової території (тобто, без застосування пільг). Однак ця норма не поширюється на бюджетні установи