Загальноприйняті принципи бухгалтерського обліку. Сутність міжнародних стандартів БО. Що входить до складу фінансової (бухгалтерської) звітності в зарубіжних країнах
3

1(3). Загальноприйняті принципи бухгалтерського обліку

 

Бухгалтерський облік у зарубіжних країнах базується на основних принципах, які були вироблені світовою практикою бухгалтерського обліку. Принципи - це базові концепції, що закладаються в основу відображення в обліку та звітності господарської діяльності підприємства, його активів, зобов'язань, власного капіталу, доходів, витрат і фінансових результатів.

Процес економічної інтеграції у світовому масштабі, інтернаціоналізація економіки і бізнесу привели до необхідності інтернаціоналізації та стандартизації обліку, який вважається мовою всього бізнесу. Інформаційне, взаєморозуміння є важливою передумовою успішного розвитку бізнесу, економічної інтеграції країн.

Для вирішення основного завдання аналітична інформація будь-якого зарубіжного підприємства повинна бути:

- максимально значущою для прийняття управлінського рішення;

- абсолютно достовірною;

- порівнянної та співставної за певні відрізки часу, а також з аналогічною інформацією інших підприємств;

- зрозумілою для її користувачів.

Щоб забезпечувати дотримання цих вимог, формування обліково-аналітичної інформації має здійснюватися на основі певних загальноприйнятих єдиних передумов, норм і правил. За час розвитку ринкової економічної системи зарубіжної, облікової теорією і практикою були вироблені правила, що отримали назву «Принципи бухгалтерського обліку».

Практично в кожній країні з розвиненою ринковою економікою існують свої національні загальноприйняті облікові стандарти, розроблені спеціальними професійними бухгалтерськими організаціями. Нижче наводиться перелік облікових стандартів, які є найбільш загальними для більшості промислово розвинених країн і які складають основу національних стандартів практично кожної держави.