Методи і моделі прийняття рішень в аналізі, аудиті: задачі
5

Задача 6.1

 

З метою формування облікової політики підприємства встановити класифікаційні групи запасів і визначити для них найоптимальніший метод вибуття.

Підприємство займається  вирощуванням, консервацією і реалізацією риби та рибних продуктів.

 

Найменування запасів

Класифікаційна група

Рахунок обліку

Оптимальний метод оцінки вибуття запасів

Риба жива (для переробки)

Риба

219

Метод ФІФО

Рибні консерви

Запаси готової продукції

26

Метод ФІФО

Риба жива (для реалізації)

Продукція сільськогосподарського виробництва

27

Метод ФІФО

Риба копчена

Запаси готової продукції

26

Метод ФІФО

 

Рішення

 

Облікова політика є складовою частиною системи бухгалтерського обліку, вона охоплює всі його рівні: організаційний, методичний, технічний.

Елементи облікової політики вибираються підприємством з числа загальноприйнятих з урахуванням особливостей діяльності підприємства. Облікова політика розробляється на багато років і відображається у Примітках до річної фінансової звітності.

Важливе значення має оцінка запасів при їх вибутті. Підприємство має право застосовувати одночасно декілька методів оцінки, проте існує наступне обмеження: для всіх одиниць бухгалтерського обліку запасів, що мають однакове призначення та однакові умови використання, застосовується виключно один з наведених методів.

Вибір методу оцінки є елементом облікової політики підприємства та не підлягає змінам без вагомих підстав. В обліковій політиці підприємства поряд з цим визначається: порядок обліку випуску готової продукції; порядок списання вартості при передачі в експлуатацію МШП.