Внутрішній аудит і його місце в системі фінансово-господарського підприємства. Звітні документи
23

Розділ 2. Місце внутрішнього аудиту в системі фінансово-господарської діяльності підприємства

 

2.1 Необхідність у створенні служби внутрішнього аудиту підприємств України

 

 

 

Реалізація повноважень керівником підприємства та набуття ним досвіду господарювання вимагає виконання спеціальних заходів з контролю на самому підприємстві. Здійснюються такі операції функціональними структурними підрозділами з контролю – управлінням, відділом, бюро, службою контролю або ревізійною комісією.

На невеликих за розмірами підприємствах функції контролю можуть покладатися на окремого фахівця – контролера, ревізора, аудитора, або такі функції за сумісництвом виконують працівники підприємства – бухгалтери, економісти, менеджери інші спеціалісті. В сучасних умовах господарювання такий спеціальний підрозділ найчастіше має назву служба внутрішнього аудиту.

Об`єктивна потреба у внутрішньому аудиті виникає у зв`язку з тим, що система внутрішнього контролю підприємства має тенденцію з плином часу змінюватись, якщо відсутній механізм постійної її верифікації. Відомо, що при відсутності контролю і належної оцінки персонал підприємства починає працювати недбало. Крім того, незалежно від якості системи контролю, можливі навмисні викривлення реального стану справ на підприємстві.

Внутрішній аудитце діяльність з оцінювання, яка організована в межах суб`єкта господарювання і яку виконує окремий його відділ. Функції внутрішнього аудиту охоплюють, зокрема, перевірку, оцінювання та моніторинг адекватності й ефективності функціонування систем бухгалтерського обліку і внутрішнього контролю.

Внутрішній аудит стає одним із основних інструментів підвищення ефективності управління підприємствами різних організаційно-правових форм і, особливо, акціонерних товариств. Серед головних елементів управління (встановлення мети, передбачення, організація, керівництво, координація,