Моделі планування виробничих запасів. Модель управління запасами із фіксованим розміром замовлень (модель Гіпсова)
3

Розділ 1. Теоретична частина

 

1.1. Моделі планування виробничих запасів. Модель управління запасами із фіксованим розміром замовлень (модель Гіпсова)

 

 

В умовах ринкової економіки стає актуальним питання організації оперативного контролю та управління запасами матеріальних ресурсів на підприємстві. Вирішенню цієї проблеми певною мірою сприяє впровадження автоматизованих систем управління підприємствами, які дозволяють налагодити облік руху матеріальних ресурсів. Тема управління запасами з другої половини 1920 років ХХ століття постійно викликає практичний інтерес. До початку розвитку професійної логістики в 1970 роках у цій сфері діяльності були детально опрацьовані та стали класичними методики управління запасами. Перш за все, ці розробки велися в математичному плані. Логістика дозволила значно розширити розуміння процесу управління запасами.

Результатом розв’язання задачі з оперативного контролю за запасами є отримання інформації про фактичну наявність запасів на складах підприємства та ступінь їх відповідності встановленим нормам. Це дозволяє здійснювати безперервний контроль за їх величиною, вчасно й оперативно виявляти значимість зайвих залишків або дефіциту за окремими позиціями, який може порушити організацію безперебійності функціонування споживача.

Ефективне управління запасами дозволяє знизити тривалість виробничого і всього операційного циклу, зменшити поточні витрати на їхнє збереження, визволити з поточного господарського обороту частину фінансових засобів, реінвестуючи їх в інші активи. Забезпечення цієї ефективності досягається за рахунок розробки і реалізації фінансової політики керування запасами.

Запаси товарно-матеріальних цінностей, що включаються до складу оборотних активів, можуть створюватися на підприємстві з різними цілями:

-       забезпечення поточної виробничої діяльності (поточні запаси сировини і матеріалів);