Соціальне програмування як технології соціальної роботи
19

3. Технології соціального програмування та їх взаємозалежність

 

 

Нормативне прогнозування орієнтоване на виявлення цільових ситуацій, що повинні бути реалізовані засобами керування при рішенні назрілих або назріваючих проблем. Його головна особливість у тім, що з його допомогою уточнюються спочатку сформульовані цілі і визначаються можливості їхнього досягнення, виходячи з взаємного ув'язування генетичного і телеологічного підходів. У логіку нормативного прогнозування відбиває рух від мет-ідеалів до мета-оптимум, а від них - до норм, і назад.

При цьому мети-ідеали виступають як особливий клас цілей, зв'язаних з досягненням ідеалу. У свою чергу ідеал - "думкою сконструйований образ майбутнього, що визначає спосіб мислення і діяльності людини, соціальної групи, суспільства в цілому. Соціальний (суспільний) ідеал - це особливий специфічний спосіб пізнання й освоєння дійсності, особливий функціональний стан суспільної свідомості, що концентровано відбиває в образі бажаного майбутнього потреби подальшого розвитку, одна з форм випереджального відображення дійсності людською свідомістю, система представлень про зроблений суспільний пристрій, сукупність вищих цінностей у тієї або іншій світоглядній системі."

Мета-оптимум - клас цілей, зв'язаних з рухом до кращого з можливих станів з урахуванням ресурсних обмежень і домінування визначених соціальних цінностей. Останні впливають на вибір критерію оцінки різних варіантів.

Ціль-норма - клас цілей, що відбивають потребу в нормалізації, упорядкуванні процесів і явищ, приведенні системи в нормальний, стійкий стан.

Мета-ідеал означає прагнення до ідеального стану без обліку прогнозного тла. У мету-оптимум прогнозне тло обов'язково приймається в увагу, і ідеальні стани конкретизуються виходячи з ресурсних можливостей соціуму. У цілях-нормах відбиває потреба в рішенні актуальних соціальних проблем, за допомогою чого система переводиться в нормальний стан. І це виступає об'єктивною передумовою руху до ідеалу