Мокрі пиловловлювачі: Скрубер Вентурі
9

Протягом 2000-2004 років державне управління екології та природних ресурсів спрямовувало свої зусилля на посиленні контролю за дотриманням природоохоронного законодавства, вдосконаленням системи державного регулювання у використанні та охороні атмосферного повітря, рослинного, тваринного світу, водних, лісових ресурсів, земель та надр Екологічна ситуація в області залишається складною і потребує посиленої уваги центральних.

 

 

1.2. Сучасний стан проблеми охорони атмосфери в Україні

 

 

Газові суміші складають верхню оболонку Землі – атмосферу. Загальна маса газів в атмосфері і грунті 5·1015 т. Близько 80–90% із них сконцентровано в тропосфері (шар атмосфери до висоти 5–17 км).

Атмосфера має величезне екологічне значення. Вона захищає живі організми від згубного впливу космічних випромінювань та ударів метеоритів, регулює сезонні й добові коливання температури, є носієм тепла й вологи. Через атмосферу відбуваються фотосинтез та обмін енергії й інформації – основні процеси біосфери.

Виділяють два напрямки впливу антропогенних факторів на атмосферу:

І – видобування окремих газів;

ІІ – надходження в атмосферу певних речовин.

І. Атмосферне повітря є основним джерелом отримання у вільному стані O2, N2, Ne, Ar, Kr, Xe. Звичайно, така діяльність не впливає істотно на склад атмосфери завдяки швидкому перемішуванню та комплексному використанню повітря. Але в умовах напівпустельних ландшафтів та при вибірковому видаленні кисню (металургійні підприємства) така техногенна діяльність може впливати на склад атмосфери.

ІІ. Основні техногенні забруднювачі атмосфери об’єднують у три групи: