Екологія гірничого виробництва: Житомирське родовище глин, піску і каоліну
55

Слід додати, що максимальна інтенсивність займання земель спостерігається при пошаровій схемі відсипки відвалу, а мінімальна - при однобічній схемі відсипки від периферії до центру з великою кількістю ярусів в роботі.

Підводячи підсумок, зазначимо виконати вимоги раціонального використання земель можна наступними шляхами:

1. Застосовувати технологію з внутрішнім відвалоутворенням при розробці не лише горизонтальних і пологих покладів, але й похилих і крупних. Дана технологія передбачає відробку кар’єрного поля у два етапи. На першому етапі інтенсивно відпрацьовується до проектної глибини лише частина кар’єрного поля з зовнішнім відвалоутворенням, а на другому - основна частина з внутрішнім відвалоутворенням.

2. Застосовувати блочну технологію відробки, при якій відпрацьовані ділянки або окремі кар’єрні поля засипаються породами вскриши з сусідніх ділянок або кар’єрів.

3. Розширювати область застосування селективного виймання родючих і потенційно родючих порід і їх складування у верхній частині відвалу пустих порід за допомогою основного обладнання.

4. Створювати умови для найшвидшого і ефективного повернення земель в народногосподарське використання. Формувати відвали на великих площах таким чином, щоб вони у мінімальні строки досягли кінцевої висоти з подальшим одночасним розвитком всіх відвальних ярусів.

5. Формувати найбільш сприятливий рельєф поверхні відвалів для використання їх в подальшому [4].