Вплив гірничо-добувного комплексу на параметри навколишнього середовища
45

­          випробування і лабораторні роботи, що полягають у визначенні концентрації радіонуклідів урану, торію і окислу калія, а також визначення Секв;

­          топографічні роботи по планово-висотній прив'язці свердловин і точок географічних наглядів;

­          камерні роботи, що полягають в обробці матеріалів попередніх робіт і виділення класів корисних копалин.

 

2.7. Електромагнітний, шумовий і вібраційний вплив

технологічного, транспортного та енергетичного обладнання

на природне середовище

 

Інтенсивний розвиток техніки призвів до необхідності виділення окремого виду забруднення – енергетичного, до якого відносяться теплове, вібраційне, шумове, ультра- і інфразвукове, світлове, електромагнітне, іонізуюче. Радіоактивні відходи можуть розглядатися як матеріальне, так і енергетичне забруднення.

Електромагнітне забруднення – дана форма забруднення пов’язана з порушенням електромагнітних властивостей навколишнього середовища. До основних джерел відносяться лінії електропередач, радіо і телебачення, деяке промислове обладнання. Мозг   людини є провідником електричного струму, що створює своє магнітне поле. З впливом електромагнітних полів і мікрохвильовим випромінюванням пов’язують збільшення народжуваності дітей з синдромом Дауна, ростом онкологічних захворювань, особливо пухлин мозку.

Ступінь дії електромагнітних полів (ЕМП)визначається часом дії і рівнем індуктивності електромагнітних полів, що залежить від відстані до джерела. Так, ріст онкологічних захворювань пов’язують з впливом магнітних полів лінії електропередач, індуктивність яких складає 3мГн.

Вибір засобів захисту від ЕМП промислових джерел багато в чому визначається їх частотними характеристиками.