Букинське родовище габро і лабрадориту
11

янівське, Лезниківське родовище);

  • Третя група – розово-сірі, розові і сірувато-розові, крупно- і середньозернисті профировидні  граніти (Ледковичське та ін.)

Граніти, що застосовуються в якості облицювальних матеріалів, мають незначну тріщинуватість і високу щільність, з них в області отримують блоки-моноліти паралелопіпедальної і кубічної форми, найбільш зручні для добування і виготовлення штучної продукції. Розмір монолітів варіює в широких межах, можливе отримання блоків від 0,5 до 27,0 м3, а в середньому 1-4 м3. Іноді  розміри гранітних блоків, що добуваються, обмежуються грузопідємністю транспортного обладнання на карєрах. На багатьох родовищах вихід блоків розміром 1-2 м3 коливаються від 20-70%, в середньому становлять 40-50%.

Велика роль в виробництві облицювальних матеріалів в області належить основним породам габро коростенського інтрузивного комплексу. Вони утворюють значні за розміром Володаро-Волинський і Чеповичський масиви і ряд більш дрібних інтрузій. Характерною особливістю масивів є їх зональна будова. Центральні частини масивів складені крупно- і гігантозернистими лабрадоритами , до периферійної частини порода збагачується темно кольоровими мінералами, стає більш дрібнозернистою, і  поступово переходить  в габро-анортозит, потім в габро і габро-норити, які на контакті з гранітами  переходять габро-монцоніти і монцоніти. Блочність таких порід висока, звичайно обєми таких блоків складають 2-4 м3, іноді сягають 20 м3 (Головинське родовище). Добування монолітів значних розмірів обумовлена розвитком в габроїдах рідких тріщин вертикального і горизонтального розміщення.

За зовнішнім виглядом і декоративними якостями на Корост енському масиві виділяють декілька типів лабрадоритів.

  Головинський тип – лабрадорит крупнозернистий, порфіровидний темно-сірого до чорного кольору, іризуючий звичайно в синіх, зелених, синювато-голубих тонах (родовище Головинське, Камянобродське, Горбулівське, Гута-Добринське та ін.), рідше в золотистих тонах (Очеретянське). Розмір кольорових глазків лабрадориту на Головинському, Камянобродському і Слобідському родовищах 0,4-0,5 см в діаметрі, а іноді досягає 10-15 см. Кількість іризуючих глазків на поверхні блоку в 1 м2  складає 250-300 штук.

Туринський тип – лабрадорити середньо- або крупнозернисті, іноді слабопорфировидні, сірі, іризуючі. Іризація достатньо інтенсивна, яскрава, переважно голуба, іноді синя. Іризують як зерна основної маси, так і порфіробласти плагіоклазу (родовище Синій Камінь, Камяна Піч, Ісаківське).

Васьковичський тип – лабрадорит середньо- і крупнозернистий, світло-сіорий, майже білий, без іризації (Васьківське родовище).

Рокивненський тип - лабрадорит, переважно середньо, рідше крупнозернистий, слобопорфировидний, сірий, світло-сірий, неіризуючий (Кропивнянське). Придатний як облицювальний так і декоративний матеріал. Габро анортозити темно-сірі до чорних, іноді з сірими розводами (зустрічаються також з іризуючими глазками лабрадора), середньо- і крупнозернисті (Рудня-Камяньске, Сліпчанське, Букінське, Горсулівське).

Окрім гранітів, лабрадоритів і габро-анортозитів, габрових порід, як облицювальний камінь,  в області можуть бути також використані габро діорити, діорити, сієніти, моноцити, діабази, що мають високі фізико-механічні і декоративні властивості і відповідною блочністю.

Високодекоративні і різноманітні за кольоровою палітрою мармури доломітові і кальцифіри Кочерівської світи Тетерівської серії (Негрибівське і Радомишльське родовище).

В північній частині області, в межах Овручсько-Словечанської височини, розвинуті кварцити і кварцитовидні пісчаники токачовської світи Овручської серії, зафарбовані в різноманітні відтінки світло-розових та інших кольорів. За своїми декоративними якостями і фізико-механічними властивостями вони є аналогами кварцитів Шокшинського родовища в Карелії, яка розробляється на протязі багатьох десятиліть. Недоліком кварцитів є їх підвищена тріщинуватість.

Детально розвіданих і експлуатованих родовищ кварцитів, як облицювального матеріалу, на території області немає. Перспективні ділянки, виявлені в результаті пошукових робот, зосереджені в Овручськом районі.