Букинське родовище габро і лабрадориту
17

Періодичні виключно потужні викиди пилу в атмосферу відбуваються в процесі масових  вибухів. При середніх  за розмірами вибухах на рудних карєрах в повітря одночасно викидається на значну висоту до 100-200 т. пилу. Встановлено, що на  деяких залізорудних карєрах  при масових вибухах в атмосферу викидається більше пилу, ніж виділяється при різноманітних виробничих процесах, що здійснюються за двотижневий період часу між масовими вибухами.

Інтенсивність пиловиділення при перфораторному бурінні без промивання, що здійснюється в основному для вторинного подрібнення негабаритів, складає до 190 мг/с.

Загруження  сухої гірської маси екскаватором (ЕКГ-4,ЕКГ-8) супроводжується виділенням 500-600 мг/с пилу, а при вийманні вугілля роторним екскаватором воно перевищує 8000 мг/с.

Транспортування гірської маси в карєрі і на зовнішні відвали супроводжується значним пилоутворенням, найбільша інтенсивність якого спостерігається при використанні в якості транспортних засобів – автомобілів.

Значне пилоутворення відбувається при розгрузці самозвалів і дум парків, транспортуванню гірської маси конвеєрами, подрібненні її в подрібнювальному обладнанні, при роботі бульдозерів на уступах і відвалах, а також при деяких інших операціях. На карєрах строй матеріалів при роботі каменерізних машин  запиленість повітря в робочій зоні досягає 1500 мг/м3.

Забруднюється атмосфера в процесі відкритої розробки родовищ і газоподібними продуктами в результаті експлуатації транспортних і технологічних машин з двигунами внутрішнього згорання, при виконанні підривних робіт і при виділенні газів з гірських порід. На карєрах, при автомобільному транспортуванню гірських порід практично безперервно в повітряне середовище викидаються вихлопні гази багато чисельних потужних дизельних двигунів.

Таблиця 2.1.

Вміст шкідливих компонентів в вихлопних газах дизельних двигунів європейського виробництва

Складові частини

Обємна частина, %

максимальна

середня

Диоксид вуглецю

13,8

9,1

Оксид вуглецю

7,6

0,1

Водень

2,5

0,03

Вуглеводні

0,5

0,03

Оксид азоту

0,15

0,04

Альдегіди

0,04

0,002

Таблиця 2.2.

Інтенсивність виділення основних шкідливих компонентів вихлопних газів двигунів деяких автосамозвалів

Марка автомобіля

Інтенсивність виділення, мг/с

Окис вуглецю

Окис азоту

Акролеїн

КрАЗ-256

202,2

175,9

 

138,6

БеЛАЗ-540

263,9

39,1

17,9

БеЛАЗ-548

1156,0

1305,0

6,0

Вибухи зарядів ПР, особливо масові, повязані з надходженням в повітряне середовище не тільки пилу, але і значної кількості газоподібних продуктів. Заряди  масових вибухів нерідко досягають тисячі тон, при цьому в атмосферу викидається від сотень до тисяч  кубометрів шкідливих газів. Основна маса газових продуктів викидається на значну висоту (до 200-300 м'ясо) і розповсюджується за межі контуру кар’єра. Деякі уявлення про концентрації газоподібних продуктів після масового вибуху дають данні, що наведені в табл. 2.3.